Rosenkranse

De sagnomspundne rosenkranse hitter som aldrig før. På ganske kort tid er rosenkransene blevet et af de mest solgte smykker på nettet. Du kender dem uden tvivl fra Paradise Hotel, hvor flere af de mandlige deltagere bruger rosenkransen i deres smykkerepertoire. Men også andre internationale kendisser bliver jævnligt spottet iført rosenkranske med det karakteristiske kors. Blandt de kendte rosenkransbærere er David Beckham, Madonna, Shakira, Rihanna og Kelly Osbourne.

Folk bærer grundlæggende rosenkranse af to forskellige årsager. I historisk perspektiv er rosenkransen et stærkt religiøst symbol. Kristne har båret rosenkranse i over 500 år, som beskyttelse for dæmoner og som en beroligende påmindelse om Guds tilstedeværelse gennem hårde tider. Især katolikkerne har et stærkt forhold til den karakteristiske kuglekæde.

Det vakte da også furore i den katolske kirke, da rosenkransen pludselig udviklede sig til et modeikon over natten. Det skete i forbindelse med Hollywood-filmen The Boondock Saints, der blandt andet havde to irsk-katolske brødre i hovedrollerne, som begge bar rosenkranse. Filmen blev kult på ingen tid og siden har rosenkransen faktisk været fast inventar hos alle mænd og kvinder, der vil give stilen et ekstra spirituelt pift.

I Danmark kan du sagtens bære rosenkranse uden du behøver frygte repressalier fra den katolske kirke. Danmark er ikke noget videre religiøst land og de fleste opfatter rosenkransen som en accessory på lige fod med så meget andet. Samtidig kan man jo sagtens strække sig til at sige, at rosenkransen også har sin plads i Danmark, hvor vi som bekendt har lange og stolte kristne traditioner. I det lys er der ingen tvivl om, at den danske folkekirke kan se det positive ved, at unge på en eller anden vis vedkender sig den kristne tro og historie.